Pro děti školou povinné proběhlo letos celkem 5 příměstských táborů, všechny dopadly skvěle, byly plné objevů, tvorby, zábavy a zážitků. Děti si je užívaly naplno.

Hned na začátku prázdnin jsme dva dny putovali s knihou Daniely Krolupperové „Mizící hmyzíci“. Objevili jsme cestou spoustu druhů hmyzu v různých fázích vývoje, na Mlýně v jezírku i čolky v larválním stadiu, zažili jsme šiškové bitvy, les z mnoha pohledů… Kilometrů jsme sice moc neušli, ale zato jsme hodně četli a pátrali v trávě a děti se vůbec hmyzáků neštítily.

Výtvarný tábor Plenérek pod vedením Petry Polívkové dal dětem nahlédnout do tajů fotografie – víte třeba, co je camera obscura? Děti už ano. Každý se stal designérem a tvůrcem svého foťáku a kreslené polaroidové „fotky“ zaznamenaly celou spoustu věcí, lidí, situací a míst. Věnovali se subjektivnímu záznamu místa, možnosti a proměny figury zkoumali prostřednictvím sádrové plastiky, experimentovali s barvami v zátiší při tisku z koláže. Z papírové krabice si vyrobili cameru obscuru, podařilo se jim s ní na dvouminutovou expozici vyfotit vlastní autoportréty a vyvolat je v temné komoře. Našli parádní místo na koupání a zároveň i pro jejich land art „13 + 1 obdélník“. Krajinou se nejen pohybovali a tvořili v ní, „lapali ji kresbou“, a stala se taky tématem malby barevnými pigmenty.

Velké poděkování patří Michalu Kampovi z Městské muzeum Chotěboř. Díky němu se děti dozvěděly, co se děje s artefakty v muzeích a galeriích, když třeba zrovna nejsou vystaveny. Vyzkoušely si konzervování, měly možnost nahlédnout do prostor budoucích expozic muzea a zjistily, jak funguje depozitář.
Na závěr adjustace a instalace děl a přípravy na slavnostní vernisáž pro rodiče.

Oba řemeslné tábory umožnily dětem vyzkoušet si mnoho rukodělných činností. Zkušení „tovaryši“ zvládli i pod vedením pana Melzera dlabání do dřeva a maminkám přinesli misky nebo lžíce. Velký zážitek byla i návštěva kovárny u paní Stehnové a Stodoly krásných krámů ve Vepříkově nebo rozestavěné roubenky Jiřího Málka, který nám zasvěceně popsal postup stavby od výkopu po střechu.

V Cyklotoulkách se děti s Ivanem Vrbou toulali po okolí. A tak jste je mohli potkat na různých okreskách a polňačkách třeba v Malči, v Horním Studenci, Horní Krupé, Bílku i Libici. A kromě šlapání do pedálů se stále někde koupali.